İpsala Ziraat Odası

İpsala Ziraat Odası > Haberler > Marmara Odaları Toplantısı

Marmara Odaları Toplantısı

Ankara - 24.10.2018 – Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10 ilden 97 Ziraat Odası’nın başkanıyla bir araya geldi. Ankara’da TZOB Otel’de düzenlenen TZOB Marmara Bölge toplantısına Pakdemirli ve Bayraktar’ın yanı sıra Adıyaman Milletvekili Yakup Taş, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Tarım Bakanlığı Genel Müdürleri, Kurum, Daire Başkanları da katıldı.

Pakdemirli, toplantıda yaptığı konuşmada, Marmara Bölgesi'nin, hem arazi ve toprak yapısı hem de iklim bakımından Türkiye'nin en verimli alanlarından birine sahip olduğunu ifade etti. Marmara bölgesinde toplam bitkisel ürün ihracatının 1 milyar dolara yakın olduğunu belirten Pakdemirli, “Bu değer toplam ihracatımızın yüzde 15’ine karşılık gelmektedir. Marmara Bölgesi’ndeki illerin tarla bitkileri üretimi 15 milyon ton, meyve üretimi 1,8 milyon ton, sebze üretimi ise 4,6 milyon tondur. Marmara Bölgemiz üretimde bizim olmazsa olmaz bölgelerimizden biri" diye konuştu.

Gübre fiyatında yüzde 15 indirim yaptıklarını, arpa ve buğday desteklerini 5 kuruştan 10 kuruşa çıkardıklarını anımsatan Pakdemirli,  "Buğday ve arpaya, kuruda hububata özel olarak gübre desteğini yüzde 100 artırıyor ve 4 liradan 8 liraya çıkarıyoruz. Toplantıya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova’da bulunan 97 Ziraat Odası’ndan Oda Başkanları katıldı.

Bölge toplantısında, il temsilcileri ve söz alan Ziraat Odası Başkanları illerin tarım, hayvancılıktaki sorunlarını ve çiftçi taleplerini dile getirdiler.

Toplantıya TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Marmara Bölge Temsilcisi Hüseyin Darcan da katıldı.

Çiftçi sorunlarının ele alındığı Marmara Bölge toplantısının ardından hazırlanacak rapor, ilgili bakanlıklara sunulacak.

Bugünden açıklıyorum, buğday ve arpayı yeni hasatta dünya fiyatlarıyla satın alacağız. Bunun anlamlı, çiftçi elindeki ürünü en iyi şartlarda değerlendirecek" ifadelerini kullandı.