İpsala Ziraat Odası

ZOBİS
İpsala Ziraat Odası > Haberler > İpsala Ziraat Odası Olarak Toprak Gününüzü Kutlarız

İpsala Ziraat Odası Olarak Toprak Gününüzü Kutlarız

.

-5 Aralık Dünya Toprak Günü…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Ülkemiz topraklarının önemli sorunlarını erozyon,
tuzluluk ve çoraklaşma ile tarım arazilerinin yanlış ve
amaç dışı kullanımı olarak sıralayabiliriz”

Ankara – 05.12.2017 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, toprağın, çiftçiler için en değerli varlık, geçimlerini sağladıkları, üzerinde üretimlerini sürdürdükleri ekmek tekneleri olduğunu bildirerek, “ülkemiz topraklarının önemli sorunlarını erozyon, tuzluluk ve çoraklaşma ile tarım arazilerinin yanlış ve amaç dışı kullanımı olarak sıralayabiliriz” dedi.
Bayraktar, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolasıyla yaptığı açıklamada, toprakların yüzde 63’ünde şiddetli ve çok şiddetli, yüzde 20’sinde orta ve yüzde 7’sinde ise hafif derecede erozyon görüldüğünü, toprakların yüzde 90’ında görülen erozyon nedeniyle yılda 1,4 milyar ton toprak kaybedildiğini belirtti.
Tuzlanmaya müsait tarım alanlarında sulamadan önce, tesviye, drenaj, toplulaştırma, tahliye kanalları gibi tarla içi geliştirme hizmetlerinin tamamlanması gerektiğini bildiren Bayraktar, bunlar yapılmadan bilinçsiz su kullanımı da olunca tuzluluk ve çoraklaşmanın kaçınılmaz bir hal aldığını vurguladı.
Bayraktar, şunları kaydetti:
“En önemli sorunlarımızdan biri de her yıl binlerce dekar verimli birinci ve ikinci sınıf tarım arazimizi, konut, sanayi ve turizm yapılaşmaları, karayolu yapımı nedeniyle kaybetmemizdir.
Alternatif marjinal tarım arazileri mevcutken, verimli tarım arazilerini tarım dışı amaçlarla kullanmak, büyük bir savurganlıktır.
Birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin, imara açılmasına asla izin vermemeliyiz.
Toprağımızın kıymetinin herkesçe çok iyi bilindiği, toprağı yönetenlerden kullanana kadar her kesimin ona saygı duyarak hareket edeceği günler temennisiyle Dünya Toprak Gününü kutluyorum.”