İpsala Ziraat Odası

İpsala Ziraat Odası > Haberler > EDİRNE LAVANTA TARLA GÜNLERİ

EDİRNE LAVANTA TARLA GÜNLERİ

Edirne Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından denemesi kurulan Lavanta Tarlaları Tarla Günü kapsamında bölge çiftçisine ve bölge kurumlarına tanıtılarak yaygınlaşması amaçlandı. İpsala Ziraat Odası olarak çiftçilerimize bilgi verilmesi ve alternatif ürün tanıtımı yapılması açısından bizde oradaydık.

Lavanta zor koşullara ve kıraç topraklara uyum sağlayabilen çok yıllık çalı formunda bir bitkidir. 1 dekardan 8 - 10 kg yağ çıkarılmaktadır. Lavanta bitkisinin uçucu yağının Dünya piyasasındaki değeri 75 ile 100 euro arasındadır. TKDK Lavanta yetiştiricilerine  5000 ile 250.000 euro arasındaki yatırımları için %50 hibe sağlamaktadır. Bunun için TKDK Kurumuna proje sunmanız gerekmektedir. Lavanta tohum ve çelikten köklendirme yöntemi ile çoğaltılmaktadır. Ancak Tohum veren çeşitler azdır.     Bu nedenle fideden dikimi sağlanmaktadır. En çok verim veren türleri Sevtopolis, Drujba , Yubileina , Hemus , Reya ve Karlovo 'dur.